Collageen is één van de belangrijkste bestanddelen van bindweefsel en is verantwoordelijk voor de dichtheid, soepelheid en veerkracht van de huid. Helaas is niks voor altijd, dus ook collageen niet. Met de tijd gaat ons lichaam steeds minder collageen produceren en uiteindelijk stopt deze productie volledig. Wat zijn de eigenschappen van collageen? Heeft een tekort aan collageen negatieve effecten op onze huid? Zo ja, is dit te voorkomen door huidverzorgingsproducten met collageen te gebruiken? Wat zijn de voordelen van zulke schoonheidsproducten? Dit is mijn mening over dit onderwerp.

Functies van collageen

Waarschijnlijk hoor je dit woord constant, het verschijnt in veel reclames en advertenties die over huidveroudering gaan. Collageen is een stof die van nature voorkomt in het menselijk lichaam (zelfs bij de meeste zoogdieren). Deze proteïne vormt 30% van alle menselijke proteïne. De belangrijkste taak is het verbinden van de ‘lijmcellen’. Het is dus geen wonder dat collageen in de meerderheid van de organen voorkomt: huid, botten, tanden, pezen, kraakbeen, aderen en hoornvlies.

Collageen is erg elastisch en tegelijkertijd vreselijk sterk. Het beschermt interne organen zoals de nieren, maag en lever door een soort beschermend laagje te creëren dat deze organen op de goede plaats houdt. Als we het over het immuunsysteem hebben: collageen heeft ook hier een beschermende functie, het voorkomt vergiftiging en kankercellen. Daarnaast houdt collageen de zelfvernieuwingsprocessen van de huid in stand (deze gaan altijd door, zonder pauze) en het zorgt voor een hoog hydratatie niveau waardoor de huid soepel en zacht blijft. Het zal je misschien verrassen maar collageen vormt 60% van alle huid proteïnen en daardoor heeft het zo’n enorme invloed op de conditie van de huid en het uiterlijk.

Tekort aan collageen

Als we jong en gezond zijn maakt ons lichaam continu collageen aan en de collageenvezels worden regelmatig vervangen door nieuwe. Hierdoor wordt regeneratie van weefselschade gestimuleerd. Als we ouder worden verliezen we de mogelijkheid om collageenvezels te reconstrueren. De collageenvezels die normaal gesproken dood zouden gaan overtreffen de cellen die geproduceerd worden. Onderzoek toont aan dat dit proces begint rond de 26 jaar. Door blootstelling aan negatieve externe factoren (zoals stress, ziekte, inspanning en zelfs weersomstandigheden) wordt dit proces sterker.

Een verminderd niveau aan collageen gecombineerd met de negatieve effecten van vrije radicalen, UV-straling en giftige stoffen resulteert in snellere veroudering van de huid. We krijgen fijne lijntjes, striae en cellulitis. Daarnaast droogt de huid uit en wordt deze minder veerkrachtig. Om het allemaal nog slechter te maken: een tekort aan collageen verzwakt ons haar zodat het broos wordt en meer uitvalt (soms worden we volledig kaal).

Hoe werken huidverzorgingsproducten met collageen?

Een verouderde huid wordt slap en krijgt rimpels. Regelmatig gebruik van pure collageen of crèmes met collageen herstelt de beschadigde huidcellen en hydrateert waardoor de huid soepeler en zachter wordt. Ook egaliseren dit soort producten de huidskleur, liften de huid en verminderen rimpels. Dankzij de regenererende eigenschappen kan collageen goed gebruikt worden als je last hebt van acné: het balanceert de talgproductie, egaliseert de huid en vermindert post-acné plekken.

Collageenvezels zijn een natuurlijke stof en daardoor komen huidverzorgingsproducten met collageen tegemoet aan de behoeften van de gevoelige, couperose en atopische huid. Ze worden aanbevolen om te gebruiken bij de behandeling van het gezicht en het lichaam dat last heeft van cellulitis en striae. Het is interessant om te weten dat mensen die geopereerd zijn vaak worden geadviseerd om de beschadigde huid en littekens te behandelen met medische preparaten met collageen.

Collageen is toegevoegd aan verschillende schoonheidsproducten zoals gezichtscrèmes, body balsem, gezichtstoner, badzout en conditioners voor de nagels en het haar. Drogisterijen met een goed assortiment bieden pure collageen aan dat sterke effecten heeft maar minder veelzijdig werkt. Je kunt dit direct op de huid aanbrengen of bijvoorbeeld als ingrediënt gebruiken bij een mix met elastine. Ik moet je wel wijzen op het feit dat de effecten van collageen worden bepaald door de concentratie ervan. Dit moet je onthouden als je een bepaald huidprobleem met collageen wil oplossen.

Als het aankomt op haarverzorgingsproducten zijn de producten met collageen verantwoordelijk voor het regenereren van de lokken, terugbrengen van de glans en het voorkomen van broosheid. Ook heeft collageen een positieve invloed op de nagels, de nagelplaat wordt sterker en daardoor zijn de nagels beter bestand tegen mechanische schade. Ook gaan de nagels meer glanzen.

Maar houd altijd in gedachten dat zo’n product het huidoppervlak behandeld met collageen en daar positieve veranderingen brengt, maar de proteïne komt niet bij de interne organen en zal niet van binnenuit werken. Desondanks raad ik je echt aan om schoonheidsproducten met collageen te gebruiken. Het huidoppervlak is vaak de reden dat je met zo’n product begint, toch? Om het uiterlijk van de huid, het haar en de nagels te verbeteren. Ik behandel mijn huid regelmatig met collageen, het laat me een aantal jaar jonger lijken. De effecten die ik bereik maken me tevreden, vooral omdat ze langdurig aanhouden. Als je regelmatig collageen gebruikt kan je verwachten dat de huid veerkrachtiger wordt, er gezonder uitziet, rimpels minder worden en cellulitis en striae minder zichtbaar wordt. Ik raad huidverzorgingsproducten met collageen echt aan!

Wat vind jij? Gebruik je huidverzorgingsproducten met collageen? Wat zijn jouw ervaringen? Zou je deze producten aanbevelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *