Ayurveda is een oude Indiase geneeskunde die al meer dan 5000 jaar bestaat. Het is gebaseerd op de visie dat de kwaliteit van leven wordt bepaald door een evenwichtige relatie tussen het lichaam, de geest en de omgeving. Ayurvedische remedies worden vooral gebruikt om de algemene gezondheid te verbeteren, maar er zijn ook veel ingrediënten die kunnen worden gebruikt om de huid en het haar gezond en sterker te maken.

De beste ayurvedische producten zijn meestal die met heilzame kruiden. Het is echter belangrijk dat je de juiste producten kiest, omdat sommige kruiden giftig kunnen zijn. Sommige kruiden hebben ook contra-indicaties (negatieve bijwerkingen) als je ze te lang gebruikt. Dit is de reden waarom het belangrijk is om je te informeren over de ingrediënten en hun potentieel om huid- en haarproblemen te verminderen.

Amalaki/Amla (Indian Gooseberry)

Amalaki is een veel voorkomende ayurvedische kruid en wordt al generaties lang gebruikt als zoetstof, medicijn en als voedingssupplement. Het is rijk aan vitamine C, ijzer, koper, calcium en magnesium. De Amalaki is goed voor het haar, omdat het een bron van antioxidanten is die problemen met haarverlies verminderen. Daarnaast bevat Amalaki talrijke mineralen die helpen om het haar gezond te houden.

Amalaki is ook goed voor de huid, omdat het helpt om de tekenen van acne te verminderen en de huid te voeden. Het voedt de huid met vitamines, mineralen en essentiële vetten, waardoor het een effectieve behandeling kan zijn voor droge huid en eczeem. Verder helpt de Amalaki de huid te verhelderen door de collageenproductie te verhogen en de huid te beschermen tegen schade door vrije radicalen en schadelijke UV-stralen.

Ghee (gesmolten boter)

Ghee is een andere veel gebruikte ayurvedische remedie die al langer wordt gebruikt voor de huid- en haarverzorging. Ghee is een gesmolten boter die veel vitamine A, vitamine E, ijzer en omega-3 vetzuren bevat. Het is ideaal voor het voeden en versterken van het haar, omdat het een bron van voedingsstoffen en antioxidanten is die het haar versterken.

De vetzuren in ghee helpen de conditie van het haar en de hoofdhuid te verbeteren. Het helpt ook bij het behandelen van rode en gescheurde hoofdhuid, wat vaak geassocieerd wordt met haarverlies. Verder helpen de vitamines en antioxiderende eigenschappen van ghee bij het behandelen van psoriasis en eczeem.

Ghee is ook een goede keuze als je de huid rondom de ogen wilt verzorgen. Het bevat omega-3 vetzuren die de huid helpen de tekenen van veroudering te verminderen. Bovendien helpt het de huid te hydrateren en wordt het gebruikt om donkere kringen te verminderen, waardoor de huid er stralender uit zal zien.

Kokosolie

Kokosolie is ook een algemeen gebruikte component van ayurvedische remedies. Hoewel het vooral gebruikt wordt om mee te koken, is het ook een goede keuze om je huid- en haarverzorgingsroutine uit te breiden. Kokosolie is een bron van veel voedingsstoffen, waaronder vitamine E, kortketenvetzuren en polyfenolische verbindingen. Deze verbindingen helpen de huid te voeden en te beschermen tegen schade door schadelijke ultraviolette (UV) straling.

Kokosolie is ook goed voor het haar, omdat het helpt bij het behouden van de optimale pH-balans van de hoofdhuid. Het geeft ook een intensieve hydratatie van het haar, waardoor het sterker en glanzender wordt. Kokosolie bevat ook essentiële vetzuren die helpen bij het voorkomen van haaruitval.

Himalajazout

Himalajazout is een ander ayurvedisch ingrediënt dat wordt gebruikt voor huid- en haarverzorging. Himalayazout bevat meer dan 80 verschillende mineralen en spoorelementen, waaronder calcium, magnesium, fosfor, ijzer, chroom en mangaan. Deze mineralen en spoorelementen helpen bij de vocht- en mineralenbalans van de huid, wat de kwaliteit en de elasticiteit van de huid verbetert. Bovendien helpt Himalajazout bij het verwijderen van de dode huidcellen, waardoor het een effectieve scrub is om schoonheidspigmenten te verwijderen en te voorkomen.

Himalayazout is ook goed voor het haar, omdat het de hoofdhuid kalmeert en de lokken versterkt. Het bevat ook mineralen zoals magnesium dat een vitale rol speelt bij het behouden van een goed uitziend en gezond haar. Door de mineralen in het zout wordt de bloedcirculatie naar de hoofdhuid gestimuleerd, wat helpt bij het voorkomen van haaruitval.

Neem (Azadirachta indica)

Neem is een ander geweldig ayurvedisch ingrediënt dat veel voordelen heeft voor huid en haar. Het is een kruid en het bevat veel heilzame eigenschappen, die helpen bij het verminderen van de tekenen van veroudering. Neem is een goede bron van antioxidatieve stoffen, waardoor het helpt bij het bestrijden van vrije radicalen die schade kunnen veroorzaken. Verder zijn de vetzuren en vitamines in neem goed voor de huid, waardoor het helpt bij het voorkomen van acne en andere huidaandoeningen.

Neem is ook een effectief haarverzorgingsmiddel. Het bevat antiseptische eigenschappen die de hoofdhuid reinigen en kalmeert, terwijl tegelijkertijd het haar voedt met vetzuren en mineralen. Neem helpt bovendien bij het bestrijden van bacteriële infecties die kunnen leiden tot geïrriteerde hoofdhuid en haaruitval.