Ik wijd de blog van vandaag aan bescherming tegen de zon. Ik denk dat iedereen hierin geïnteresseerd is. Ga lekker zitten en geniet!

Helaas is onze kennis over bescherming tegen het zonlicht nog steeds ontoereikend. Wat is SPF? Is UV-straling echt schadelijk? Is zonnebrand alleen nodig in de zomer? Is het waar dat je niet bruin wordt als je zonnebrand op hebt? Dit zijn een paar van de vragen over bescherming tegen de zon die je online veel tegenkomt. Er worden veel twijfels en fabels herhaald in verschillende artikelen. Ik ga ze proberen te ontkrachten!

BESCHERMING TEGEN DE ZON: FEITEN & FABELS

Zijn UV-stralen schadelijk voor onze gezondheid?

De meeste twijfel bestaat over de schadelijkheid van UV-stralen. Aan de ene kant horen we dat UV-stralen ervoor zorgen dat ons lichaam vitamine D3 produceert. Aan de andere kant worden we geadviseerd om niet regelmatig te gaan zonnen en bang gemaakt met het beeld van huidkanker. Wat is de waarheid?

VOORDELEN VAN BLOOTSTELLING AAN DE ZON

Zonder twijfel biedt het zonlicht veel voordelen. UVB-straling stimuleert de synthese van vitamine D3, dit is essentieel voor de absorptie van calcium en fosfor. Veel mensen vinden het ook een voordeel dat je bruin wordt van zonnestralen.

NADELEN VAN BLOOTSTELLING AAN DE ZON

De waarheid is: zonnestralen doen meer fout dan goed. Een kleurtje is de beschermende reactie van het lichaam op het teveel aan UV-stralen, alleen melanine (pigment) kan ze tegenhouden. Door zonlicht vUerouderen we sneller en daarnaast raakt de huid vaak beschadigd en geïrriteerd door de zon. En het ergste van alles: UV-stralen zijn kankerverwekkend.

Moeten we onszelf beschermen tegen zonlicht?

We kunnen maar één ding concluderen uit het voorgaande stuk: bescherming tegen de zon is erg belangrijk. Waarom? Zonnebrand:

  • beschermt de huid tegen irritaties.
  • vermindert beschadiging van de huidcellen.
  • vermindert het risico op kanker.
  • vertraagt het verouderingsproces van de huid.

Het is goed om te weten dat je niet alleen in de zomer een zonnebrand moet gebruiken. De UV-stralen zijn minder intens in de winter, maar alsnog schadelijk. Denk er maar eens aan hoe jouw gezicht eruit ziet na een dag skiën: rood en geïrriteerd, vanwege het reflecteren van het zonlicht op de sneeuw.

Wat is de beste bescherming tegen de zon?

Crèmes met UV-filter zijn de makkelijkste manier van bescherming tegen de zon. Je kunt kiezen tussen fysische en chemische filters. Wat is het verschil? Fysische filters creëren een beschermend laagje op de huid en blokkeren de zonnestralen, chemische filters absorberen de zonnestralen als een spons. Laat me nog een mythe ontkrachten: chemische zonnebescherming is niet slecht een je gezondheid.

Aan de andere kant, het is waar dat natuurlijke plantaardige oliën natuurlijke zonnebrand is. Hun beschermende kracht is echter niet sterk en de SPF vrij laag (4-10). Als we het over SPF hebben komt de volgende vraag boven:

Wat is SPF in jouw cosmetica?

SPF klinkt mysterieus en betekent, laat mij citeren: “vermindert de fractie van schadelijke UV-stralen die de huid bereiken”. Het is vrij simpel. Hoe hoger het niveau van bescherming van een bepaald filter is (hoe hoger de SPF), hoe beter de bescherming is.

Last but not least: laten we de twee meest populaire fabels over SPF ontkrachten, over het algemeen weten we heel weinig over het onderwerp.

FABEL 1: MET EEN HOGE SPF WORD JE NIET BRUIN.

We denken vaak dat we geen mooie tan kunnen krijgen als we een hoge SPF dragen. We geloven dat, hoe hoger de SPF is, hoe minder kans er is dat we bruin worden. Dit is niet waar! Zonnebrand houdt de tan niet tegen. Je kunt een zonnebrand dragen én een mooie tan krijgen. Deze vorm van bescherming zorgt er alleen voor dat je iets langer op je bruine kleurtje moet wachten.

FABEL 2: TWEE LAGEN ZONNEBRAND BETEKENT DUBBELEN BESCHERMING.

Op internet kom ik vaak tegen dat mensen denken beter beschermd te zijn als ze een dubbele laag zonnebrand opbrengen. Dit is niet waar! De waarde van SPF is constant en veranderd niet als je meer van het product gebruikt. Door een dikke laag zonnebrand aan te brengen kun je de bescherming misschien iets intensiveren maar het zal je niet veel beter beschermen.

Is er nog meer wat je graag wil weten over bescherming tegen de zon? Laat het me weten, dan bereid ik nog een zonnige blog voor. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *