Valentijnsdag is dé dag voor iedereen die verblind is door liefde. Het is tijd om spreuken uit te spreken en te verleiden met zowel de look als de aanraking en geur. Maar hoe verleid je succesvol met geur? Werken feromonen in parfum? Hebben feromonen een geur? Zijn er geuren die het andere geslacht aantrekkelijk vindt?

Feromonen: wat is het?

Feromonen? Wat zijn het? Wat betekent dit gekke woord? Sommige van jullie zullen dit woord associëren met de aantrekkingskracht van het andere geslacht. Dit is waar, maar het is maar een deel van de waarheid.

Feromonen zijn vluchtige, reukloze stoffen die door levende organismes geproduceerd wordt. Vermoedelijk worden ze ook door planten geproduceerd. Feromonen worden afgescheiden om soortgenoten van de andere sekse aan te trekken. Het belangrijkste verschil tussen hormonen en feromonen is dat hormonen informatie bevatten die bestemd is voor het organisme en het later verwerkt en feromonen stuurt de informatie verder (het is bestemd voor andere wezens). Ik heb geleerd dat feromonen (afhankelijk van de functie) in 30 groepen worden verdeeld. De meest bekende zijn: seksferomonen, aggregatieferomonen, alarmferomonen en spoorferomonen.

Het type feromonen waarmee wij ze meestal associëren (de ‘lures’) worden lokmiddelen genoemd. Deze werken op een verbazingwekkende manier, ze beïnvloeden het vomeronasale orgaan dat verantwoordelijk is voor het ontvangen van chemische signalen. Bij mensen zit de receptor aan beide zijden van de neusgaten.

Wist je dat feromonen verschillende reacties in ons lichaam kunnen veroorzaken? Welke reacties? Ze kunnen bijvoorbeeld het tempo waarin we ademen veranderen, ze kunnen onze lichaamstemperatuur, hartslag en zelfs bloeddruk beïnvloeden! Zoals je ziet zijn feromonen niet zo passief als we misschien dachten.

Feromonen in schoonheidsproducten

Vele jaren hebben mensen geprobeerd een concept te ontwikkelen om feromonen te implementeren in schoonheidsproducten. Misschien niet in alle schoonheidsproducten maar vooral in parfum: parfum heeft een directe invloed op de reuk. Er wordt veronderstelt dat seksferomonen van dieren ook de seksuele lokstoffen van mensen zijn. Daarom wordt musk soms aan parfum toegevoegd. Een andere veronderstelling is dat parfum met feromonen de persoon die het draagt beïnvloedt, niet de ‘ontvanger’. Met andere woorden: wij moeten ons ‘afgestemd’ voelen voor het ontvangen van aromatische signalen van anderen. Dit is de reden waarom mannelijke parfums soms vrouwelijke feromonen bevatten, en andersom.

Waar komt de magie vandaan? Chemische bestanddelen of feromonen

De meest belangrijke chemische bestanddelen die activiteit van feromonen vertonen zijn twee steroïden: androstenol en androsterone. Hier is verbluffend nieuws: zowel mannen als vrouwen lijken er beter uit te zien, zijn intelligenter en betrouwbaar als ze besproeid zijn met androstenol. Het is ook verrassend dat er een apart feromoon (deze wordt ook gebruikt in parfums) die agressie kan veroorzaken en wordt geassocieerd met overheersing. As je respect wil afdwingen kun je dus androsterone gebruiken.

Feromonen: Ervaringen

Werken feromonen? Kunnen ze ons aantrekkelijker maken?

Tot mijn verbazing lijkt het erop dat de verbindingen die in parfums worden gebruikt geen stimulerende effecten hebben op het vomeronasale orgaan, noch op het zenuwstelsel. Met andere woorden, ze voldoen niet aan de definitie van feromonen die je gedachten hebt.

Feromonen werken als aromatische lokstoffen en de invloed die ze op mensen hebben is het stimuleren van de olfactorische receptoren. In normaal Nederlands: feromonen hebben niet de effecten die fabrikanten beschrijven als ze hun parfum willen verkopen. Ze hebben wel invloed op de geur zelf, ze maken parfum fijner. Het is bewezen dat sommige geuren mannen/vrouwen aantrekken, dus deze worden veel gebruikt in parfums.

Een kleine samenvatting: hoewel feromonen niet werken als magisch liefde elixer, moet je de kracht van geur niet onderschatten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *