Ben jij bekend met het gebruik van kruidenwater bij huidverzorging? Weet je eigenlijk wel wat kruidenwater is? Misschien hebben een aantal van jullie al favoriete destillaten zoals bijvoorbeeld bloemenwater? Laat het me weten in een reactie, maar lees eerst verder om kennis te maken met de voordelen van het gebruik van kruidenwater. Ik ga je ook vertellen hoe je ze kan introduceren in jouw dagelijkse huidverzorgingsritueel 🙂 Veel plezier!
Kruidenwater, beter bekend als kruidendestillaat of bloemenwater, wordt steeds populairder. Je kunt ze in veel schoonheidsproducten vinden maar je kunt ze ook los gebruiken en ze kunnen behandeld worden als individueel schoonheidsproduct. Maar wat is het nou precies?
In praktijk is een kruidendestillaat (kruiden/bloemenwater) een bijproduct van de extractie van essentiële oliën.
Wat moet je weten over kruidenwater?
Het lijkt misschien een nutteloos product omdat het ‘maar’ een bijproduct is. Maar niks is minder waar!
Kruidendestillaten bevatten veel waardevolle stoffen, inclusief sporen van essentiële oliën. De hoeveelheid ervan is weinig waardoor het (in tegenstelling tot essentiële oliën) direct op de huid aangebracht kan worden zonder dat het verdunt is met water, zonder het risico op mogelijke irritaties. Het is belangrijk dat een kruidendestillaat dezelfde pH-waarde heeft als de huid. Het heeft ook een subtiele geur. Zoals je kan lezen is dit product geheel natuurlijk en vrij van synthetische toevoegingen.
Kruidenwater in persoonlijke verzorging
Sinds de tijd dat wetenschappers de voordelen van kruidenwater ontdekte is de benadering van persoonlijke verzorging erg veranderd. We vinden steeds meer manieren om kruidenwater te gebruiken en het helpt ons uiterlijk te verbeteren. Hiervoor worden kruidenwaters gebruikt:
Kruidendestillaat in plaats van een gezichtstoner
Omdat kruidendestillaten pH neutraal zijn en een voedend effect hebben, zie ik geen reden om ze niet te gebruiken als een alternatief voor een gezichtstoner. Kruidenwater kalmeert irritaties, voedt de huid en voorkomt vochtverlies.
Kruidendestillaat als conditioner van de hoofdhuid
Natuurlijke kruidendestillaten blijken bijzonder rijk aan voedingsstoffen, antibacteriële stoffen en stoffen die verantwoordelijk zijn voor het reguleren van de talgproductie. Dit alles maakt een kruidendestillaat een goed alternatief voor een reguliere hoofdhuid conditioner. Als je het de hoofdhuid in masseert kan een kruidendestillaat vet haar voorkomen en de huid eenvoudig verlichten. Het kan zelfs haaruitval en roos voorkomen.
Kruidendestillaat als een gezicht/haar mist
De consistentie is perfect, het is licht en het geeft een fris gevoel. Hierdoor kun je een kruidendestillaat als mist voor het haar of gezicht gebruiken. Het enige dat je nodig hebt is een flacon met verstuiver.
Kruidendestillaat als basis voor zelfgemaakte schoonheidsproducten
De meeste kruidendestillaten worden gebruikt als basis voor zelfgemaakte schoonheidsproducten. Een kruidendestillaat kan bijvoorbeeld normaal water vervangen wat we gebruiken op klei, oliën, algen, honing en kruiden in op te lossen. Door een kruidendestillaat te gebruiken in plaats van water zal jouw DIY cosmetica rijker aan voedingsstoffen zijn en de effecten die het heeft zullen sterker zijn.
Voordelen van het gebruik van kruidendestillaten. Welke moet je kiezen?
Het zal je niet verrassen als ik zeg dat de effecten van een specifiek kruidendestillaat afhankelijk zijn van de plant waar het van geëxtraheerd wordt. Je moet de behoeften van jouw huid volgen om een kruidendestillaat voor jezelf te selecteren.
Dit zijn de meest populaire kruidendestillaten voor haar- en huidverzorging:
- Toverhazelaarwater: geschikt voor vette, gevoelige, allergische en couperose huid. Het kan ook gebruikt worden als je verbrand bent door de zon. Het reinigt de huid, laat poriën slinken, heeft ontstekingsremmende effecten en beschermt tegen irriterende stoffen. Tot slot helpt toverhazelaarwater om voor de geïrriteerde hoofdhuid te zorgen en roos te verminderen.
- Rozenwater: ik hou echt van de geur van dit kruidendestillaat! Het heeft antiseptische en ontstekingsremmende effecten. Rozenwater versterkt de aderen en kalmeert irritaties. Het is wereldberoemd als verjongend water dat de soepelheid en zachtheid van de huid weer terugbrengt. Het doet beide: het gaat veroudering tegen en het vermindert rimpels.
- Mintwater: dit is zeker de beste optie voor degenen die van de geur van mint houden. Het wordt aanbevolen om te gebruiken als je last hebt van acné of haaruitval omdat het één van de beste natuurlijke reinigende en antiseptische stoffen is. Daarnaast stimuleert mint de bloedsomloop en geeft het de haarzakjes meer kracht.
- Lavendelwater: deze geur neemt je mee naar de prachtige uitzichten in de Provence. Dit kruidendestillaat kalmeert irritaties en vermindert ontstekingen. Ook helpt het op een zonverbrande huid en rekent het af met bacteriën. Tot slot hydrateert het en gaat het vrije radicalen tegen die ervoor zorgen dat de huid in slechtere conditie raakt.
Geef een reactie